E-COURIER

Матеріали на економічні та соціальні теми



Головна | Аграрії | Енергетика | Фінанси | Підприємництво | Промисловість | Соціальні питання | Різне | Контакти


УКРАЇНСЬКИЙ ХЛІБ ПЛИВЕ... В НІКУДИ


В Мiнагрополiтики впевненi: цього року Україна зможе експортувати близько 12 млн. тонн зерна. Це майже на 3 млн. тонн бiльше, нiж минулого року. Чи вигiдно це нашим аграрiям? Вiдповiдь генерального директора Нацiональної асоцiацiї "Укрзернопродуктa" Євгена КОВТОНЮКА


— На сьогоднi процес цiноутворення дуже жорстко прив'язаний до зовнiшнього ринку. І це розумiють дедалi бiльше учасникiв зернового ринку України.

Часто можна почути про те, що Україна входить до шiстки провiдних експортерiв. Однак, якщо мислити дещо iншими категорiями, то Україна за останнi три роки практично нiчого не експортувала. Адже як ми сьогоднi експортуємо українське зерно? Ми продаємо його переважно транснацiональним трейдерам. Вони купують це зерно або на елеваторi, або на франко-вагонi, або на елеваторi в портовому експортному термiналi, або навiть на борту судна.

Я працював директором однiєї з найбiльших мiжнародних фiрм, що представлена в Українi, i знаю, звiдки можна одержати найбiльший прибуток. Найбiльший прибуток можна одержати по дорозi вiд борту судна до кiнцевого споживача. З розрахунку на кожну тонну вiн може коливатися вiд 15 до 30 доларiв.

Щодо зовнiшнiх ринкiв, то найбiльш важливим завданням має стати просування на цi ринки саме вiтчизняних експортерiв. Наприклад, Пiвденна Корея — найбiльший споживач фуражного зерна — споживає 70% саме українського зерна. І так триває вже три роки, але в Українi про це не знають. Ми продаємо зерно в Одесi, Іллiчiвську, Марiуполi, Миколаєвi, не маючи жодного уявлення про те, куди це зерно попливе.

А статистика каже: ми експортуємо. Так, це важливий момент: сьогоднi, особливо пiсля повенi в Захiднiй Європi, українське зерно вже знане в свiтi. Але потрiбно ще дуже багато працювати над проблемами просування цього зерна на ринки, над проблемами стабiльного цiноутворення, зменшення ризикiв, з якими стикаються товаровиробники. Адже в Українi селяни почали замислюватися над тим, що їм вигiднiше — вирощувати чи не вирощувати хлiб.

У першу чергу, потрiбно працювати за кордоном, мати там своїх людей, скажiмо, в торгових представництвах, щоб вони готували економiчно обгрунтованi рекомендацiї, що i як слiд робити.

Одним з таких заходiв сприяння експорту хлiба стане створення спiльного пiдприємства України та Об'єднаних Арабських Емiратiв. Що це нам дасть? Це дасть нам можливiсть бути в ринку. В ринку, де найбiльший збут нашого зерна.



Всі права захищені. Проект "УОЦР"